Het kabinet haalt in elk geval de komende drie jaar minder gas uit de Groningse bodem. En tot 2018 komt er bijna 1,2 miljard euro beschikbaar om gebouwen, huizen en de leefbaarheid in het door aardbevingen getroffen gebied te verbeteren.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat kabinetsbesluit vrijdagmiddag overgebracht en toegelicht aan Groningse bestuurders.

Bij Loppersum, het meest risicovolle gebied, wordt de gaskraan voor 80 procent dichtgedraaid. Helemaal dicht kunnen de boorlocaties daar niet, want ook op de koudste dagen moet er voldoende gas zijn.

In 2013 is bijna 54 miljard kuub gas gewonnen. In 2014 en 2015 mag er in Groningen hooguit 42,5 miljard kuub gas worden gewonnen en 40 miljard kuub in 2016. Daarna wordt opnieuw naar de gaswinning gekeken.

Gat in de begroting: dit voorjaar overleg

Het besluit om de gaswinning terug te schroeven heeft gevolgen voor de begroting, want in 2014 komt er daardoor 700 miljoen euro minder in de staatskas. Een jaar later is dat 600 miljoen euro en in 2016 gaat het om een 1 miljard euro minder.

Het kabinet gaat dit voorjaar praten over de financiële gevolgen van het besluit dat vrijdag is genomen over de gaswinning in Groningen, aldus minister Dijsselbloem van Financiën. Volgens Dijsselbloem staan de problemen als gevolg van de gaswinning in Groningen en de "zeer terechte zorgen" bij de bevolking vandaag centraal. De gevolgen voor de rijksbegroting worden op een later moment, in samenspraak met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP opgelost.

NAM betaalt mee

De kosten om de leefbaarheid in het gebied te vergroten en de Groningers ook meer economisch perspectief te bieden, worden bekostigd door de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Het gaat om 144 miljoen euro per jaar. De provincie draagt bijna 58 miljoen euro bij.

Ook de kosten die de NAM maakt, hebben effect op de rijksbegroting want die worden in mindering gebracht op de aardgasbaten van de overheid.

Een speciale commissie, Economic Board, bestaande uit ondernemers uit de regio gaat plannen maken om de economie in deze regio te verbeteren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl